Çin, ABD'nin Çin teknolojilerine karşı ağlarını çitlerle çevirmesine ve diğer ülkelere de bunu yapmaları konusunda baskı yapmasına her ortamda karşı çıkıyor. Bu durumu veri güvenliği konusunda küresel standartlar belirlemek için kendi girişimini başlatarak değiştirmeye çalışacaklar.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bu tür zorlukların üstesinden gelmek için, "veri güvenliği konusunda tüm ülkelerin isteklerini yansıtan ve bunlara saygı duyan bir dizi uluslararası kural geliştirmek önemlidir" dedi. Geçtiğimiz aylarda Trump yönetimi, Huawei Technologies Co. gibi Çinli teknoloji firmalarından ve ByteDance Ltd.'nin TikTok ve Tencent Holdings Ltd.'nin WeChat'i gibi popüler Çin uygulamalarından kaynaklanan ulusal güvenlik tehditleri olarak tanımladığı riskleri azaltmak için adımlar attı. Bu arada Çinli yetkililer, ABD'yi çifte standart uygulamakla ve Çinli işletmelerin genişleme çabalarını sabote etmeye çalışmakla suçladılar.

Çin girişimi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Temiz Ağ programını açıklamasından yaklaşık bir ay sonra gerçekleşti. Çinli telekomünikasyon firmalarını, uygulamalarını, bulut sağlayıcılarını ve deniz altı kablolarını ABD ve diğer ülkeler tarafından kullanılan internet altyapısından hariç tutacak olan "Veri Güvenliği Küresel Girişimi" kapsamında Çin, tüm ülkeleri veri güvenliğini "kapsamlı, nesnel ve kanıta dayalı bir şekilde" ele almaya ve bilgi ve iletişim teknolojisi ve hizmetleri için açık, güvenli ve istikrarlı bir tedarik zinciri sürdürmeye çağıracak.

Pekin girişimi, Çin'in, Pekin'in haksız ticaret uygulamalarına ve Çin teknolojisinin güvenlik tehditlerine ilişkin Amerikan iddialarına verdiği tepkiyi yansıtan taahhütler sunuyor. Örneğin, Çin inisiyatifi, ülkeleri “diğer eyaletlere karşı kitlesel gözetime” karşı çıkmaya teşvik edecek ve teknoloji şirketlerini, kullanıcıların verilerini yasa dışı olarak elde etmek, kullanıcıların sistem ve cihazlarını kontrol etmek veya manipüle etmek için ürün ve hizmetlerine "arka kapılar kurmamaları" çağrısında bulunacak. Hatırlamak gerekirse " ABD'li yetkililer, Huawei'yi bu tür faaliyetlerde bulunmakla suçlamış ve dost hükümetleri Çinli şirketin yerel 5G ağlarında engellemeye çağırmuştı. Huawei bu iddiaları hızlıca yalanlamıştı.

Konuyla ilgili brifing veren kişiler, Çinli diplomatların Pekin'in girişimine desteklerini aramak için bir dizi yabancı hükümete başvurduğunu söyledi. Şimdiye kadar ne kadar ilgi topladığı belli değil. Çinli diplomatların sunduğu yeni girişim hakkında bir brifing notu, küresel bir çözüm gerektiren veri güvenliğine yönelik artan riskler göz önüne alındığında, "Şu anda yapmak istediği, ülkelerin çoğunun isteklerini ve çıkarlarını yansıtan küresel kuralları ve normları formüle etmektir" dedi.

Bay Wang, "Tek taraflı eylemlere eğilimli, belirli bir ülke (ABD'den bahsediyor) 'temiz' ağ adı altında başkalarına karşı asılsız suçlamalar yapmaya devam ediyor ve güvenliği, rekabet üstünlüğü olan diğer ülkelerin girişimlerini avlamak için bahane olarak kullanıyor," dedi. Özetle zorbalığa karşı şeffaflık savunulmalıdır diyor.

Dışişleri Bakanlığı'na göre, Ağustos başı itibarıyla 30'dan fazla ülke ve bölge ABD Temiz Ağ programının bir parçasıydı. Bay Pompeo, bunu Amerikan vatandaşlarının ve işletmelerinin mahremiyetini ve verilerini Çin Komünist Partisi gibi düşman gruplardan koruma çabası olarak tanımladı. Ayrıca, yabancı hükümetleri ve şirketleri, verilerini Çin Komünist Partisinin "gözetleme devletinden ve diğer kötü varlıklardan" korumak için katılmaya teşvik etti. Bay Wang, geçtiğimiz hafta 20 milletten oluşan Grubun dışişleri bakanlarıyla bir video konferans düzenleyerek Pekin'in kendi veri güvenliği girişimi için planlarının sinyalini verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı'na göre, Bay Wang video konferansta “Veri güvenliği, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler için ortak ilgi konusu” dedi. "Verilerin güvenli ve düzenli bir şekilde sınır ötesi akışını sağlamak için çalışırken, tüm tarafları yapıcı bir şekilde iletişim kurmaya ve koordine etmeye çağırıyoruz."

Bu Yazı The Wall Street Journal bülteninde Sayın Chun Han Wong tarafından kaleme alınmış. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.